Dragi bralci, bralke,

vabimo vas, da danes še prav posebej pomislite na knjige, branje, ne samo tukaj v šoli, ampak tudi doma. Ustvarite si domačo bralno plažo z ležalnikom, s knjigo  na terasi, na trati, pod drevesom … ali pa si privoščite branje pred spanjem.

In zakaj je danes dan knjige?

Leta 1995 je Unesco 23. april razglasil za svetovni dan knjige. To je simboličen dan, saj so se na ta dan rodili ali umrli svetovno znani literarni ustvarjalci.  Glavni namen dneva knjige je promocija branja, založništva in zaščite avtorskih pravic. Zato praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjigotržci in vsi, ki imajo radi knjige.

Po dnevu sledi noč knjige,

ki je »prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija šesto leto zapored v predvidoma več kot 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu. Fokus gradimo na nosilnih stebrih francoske revolucije – svoboda, enakost, bratstvo – ter se ob 200-letnici smrti spominjamo razsvetljenskega dramilca Valentina Vodnika.« kot med drugim piše na spletni strani Noč knjige. ( http://2019.nocknjige.si/ )

Tu boste tudi našli letošnjo poslanico, ki jo je napisal Marko Tomaš, pesnik, kolumnist, pisatelj iz Bosne. Njemu knjige odpirajo nove svetove, vzporedno resničnost in mu med drugim omogočajo, da potuje, ne da bi šel iz postelje.  Zanj  je vsaka noč »noč knjige. Noč potovanja. Pustolovščine. Upanja. Brezkončnosti.«

Naša šola bo Noč knjige obeležila kot spremljajočo dejavnost v taboru na Madžarskem med 6. in 8. majem.

Šolska knjižnica

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+